vineri

Ce fac, de fapt, ursitoarele?


Cu siguranta va intrebati ce fac fetele ursitoare la un asfel de spectacol...

DEX-ul ne spune ca "a ursi" inseamna "a hotărî dinainte soarta unei fiinte sau a unui lucru; a meni, a predestina", dar si "a face cuiva farmece, vrăji". O astfel de definitie poate fi un pic suspecta pentru unele persoane, daca am folosi-o pentru a descrie ceea ce facem noi.

Atunci cand am conceput sceneta ne-am documentat temeinic, pentru a avea o baza reala, astfel ca am citit povestile si legendele romanesti, dar si pe cele ale Europei occidentale, in care apar aceste fiinte de basm. Doar ca nicaieri ursitoarele nu sunt descrise si nici ceea ce spun ele exact nu este mentionat. Dar ne-am dat seama ca sunt imagini ale unui subconstient colectiv, ale unei culturi comune, de aceea ele apar la civilizatii diverse, intinse pe mari spatii geografice. Astfel incat am facut apel la imaginatie si intuitie pentru a crea niste personaje, texte si actiuni care sa se asemuiasca imaginii tuturor despre ursitoare, iar aparitia noastra si ceea ce spunem sa nu necesite explicatii suplimentare.

Pe o muzica serafica, aparem una cate una, diferite ca aspect si comportament, pentru ca avem puteri, intentii si personalitati unice, iar primul lucru pe care il facem este sa ne prezentam. Nu stii cum sa privesti o entitate, daca nu stii ce este si de unde vine.

Fiecare dintre noi isi ofera apoi darul sau pruncului – nu lucruri meschine, materiale si trecatoare, ci puteri pe care nimeni nu i le va putea lua vreodata! Nu vom dezvalui aici despre ce este vorba, caci doar cei alesi (si cei care ne cheama) au dreptul sa stie.

Dar noi nu suntem doar cele care aduc daruri copilului, ci si cele care il indruma de-a-lungul firului vietii. De aceea, in acest moment crucial al vietii, toata intelepciunea noastra o condensam in sfaturi cu grija alese si bune de urmat.

Iar in final, ca pruncul sa ramana linistit, ii cantam cu dragoste si dor, asa incat nu doar el, ci si parintii si invitatii raman vrajiti si se simt ca in lumea povestilor in care ne cufundam atunci cand inca mai eram copii.


Vrajile noastre sunt bune, si cea mai mare putere pe care o avem e aceea de va aduce zambetul pe buzele dumneavoastra.

sursa ursitoareiasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu