vineri

Obiceiuri pentru botezul copilului




obiceiuri de botez, botezul ortodox, botezul catolic, botezul copiilor, nasa de botez, ce face nasa la botez, responsabilitati nasa de botez,
prima baie a copilului cu nasii, scalda dupa botez,ce se pune la baita de a doua zi la botez, ornat cristelnita, ce trebuie ca nasi pentru botez, tinute botez, cadita botez decorate, torta botez,
 ersuri despre botez, ce daruri aduc ursitoarele la botez, obiceiuri de botez din ardeal, nasi botez obiceiuri,
ce sa nu lipseasca la restaurantul pentru botez, trusou botez fete, semnificatia primei baite la bebelus, obiceiuri botez, ce facem la botez, versuri pentru botez,moasa de botez, nasa de botez, botez fetite, botez baieti,

Botezul ortodox se savarseste in general la aproximativ sase saptamani de la nastere. Parintii desemneaza inainte de ceremonie rolurile cele mai importante, cele ale nasilor, pentru persoanele care vor deveni indrumatori spirituali ai copilului. Se alege de asemenea si o moasa al carei rol este unul simbolic, intrucat nu este vorba de cea care ajuta la mositul copilului atunci cand acesta este adus pe lume, ci ii este alaturi, la fel ca si nasa.
Ce face moasa?
Moasa aleasa de mama cumpara pentru nou-nascut toate hainutele in care bebe vine imbracat la botez. Vestimentatia lui cuprinde maieut, chilotei, sosete si costumas. Moasa este cea care aduce copilul in biserica la ceremonia de botez, iar obiceiul spune ca aceasta ii inmaneaza nasei copilul sub binecuvantarea preotului.
Ce face nasa?
Nasa este mama spirituala a nou-nascutului si va ramane ca o indrumatoare pentru copil pentru tot restul vietii. Nasa primeste copilul in brate de la moasa si in unele zone, traditia spune ca ea trebuie sa ii dea bani moasei ca simbol pentru inmanarea bebelusului. Tot nasa este responsabila pentru achizitionarea unui trusou in care va fi imbracat copilul dupa ce este botezat. Din trusou nu trebuie sa lipseasca maieu, chilotei, sosete, costumas, pijamale, panza in care copilul este infasurat dupa ce este scos din apa sfintita si o fasa cu care sa il lege, paturica, scutece, o jucarie, caciulita, botosei si alte hainute. Unele obiceiuri specifica si cumpararea unor bijuterii pentru copil, o pereche de cercei daca este fetita sau un lantisor daca este baiat.
Nasii cumpara si lumanarea de botez, care dupa ceremonie, se stinge conform obiceiului in casa, de preferat pe tocul usii de la camera copilului. In unele zone ale tarii, lumanarea se pastreaza in casa, in alte parti, aceasta se duce la biserica pentru ca preotul sa o foloseasca atunci cand iese cu Sfintele Daruri.
A doua zi, nasa ii va face baie copilului, moment care marcheaza conform unei zicale din batrani, luatul mirului. Nasa pregateste apa in cadita, in care se pun cereale, de obicei grau si porumb, petale de flori, un ban de argint, apa de lehuza, bijuterii. Dupa ce se spala copilul, se imbraca si se inchina tot de catre nasa. Apa din cadita se varsa apoi la radacina unui copac sau a unei plante. In lipsa nasei, moasa este cea care preia responsabilitatea imbaierii.
Ce face mama si tata?
Mama si tata aleg nasii, precum si moasa. Tot parintii sunt cei care trebuie sa cada de acord asupra prenumelui celui mic. Acesta este, in unele parti, obligatoriu un nume sfant, din calendarul ortodox. Multi parinti aleg insa din ce in ce mai des nume sofisticate, care sa defineasca o personalitate aparte a micutului pe masura ce va creste. Mama cumpara daruri pentru nasi. Dupa baita, aceasta pastreaza lucrurile puse in cadita intr-o cutiuta, alaturi de suvita de par taiata la botez.
sursa http://www.mami.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu