miercuri

Botezul. Ortodox si Catolic.

Botezul reprezinta primul mare eveniment din viata copiilor nostri, si in functie de religie, traditie sau obiceiuri personale presupune o serie de reguli care ii pune adeseori pe parinti in dificultate. Acest articol este aici ca sa va indrume pe calea cea buna si ca sa va ajute sa va faceti o idee despre viitorul eveniment. Insa sfatul nostru este sa discutati si cu preotul Bisericii unde va avea loc botezul, si cu o persoana mai varstnica, in cazul in care sunteti interesati in a respecta si traditia locala.
Dupa cum spuneam si la inceput, regulile botezului difera in primul rand in functie de religie. Fara a face discriminare acest articol va tratat doar regulile specifice celor doua religii crestine: ortodoxismul si catolicismul, deoarece aceastea doua sunt cele mai intalnite la noi.

Botezul ORTODOX

Cand se face botezul ortodox?

Preotii spun ca perioada cea mai prielnica in a boteza copilul este intre 8 si 42 de zile de la nasterea sa. Insa, in ultima vreme, din ce in ce mai multi copii sunt botezati la varste mai intainte (chiar si la un an), fara ca acest lucru sa fie o problema. Recomandabil ar fi sa fie facut dupa 40 de zile pentru a-i fi permis si mamei sa asiste la ceremonie.
Botezul poate fi oficiat in orice zi a saptamanii (cu unele exceptii, in functie de biserici) desi unii preoti recomanda sa fie programat intr-o zi de sarbatoare, imediat dupa Liturghie. Dar nu va impune nimeni asta, deci puteti alege data care vi se pare cea mai potrivita, atat voua ca parinti cat si persoanelor care sunt invitate.
Vorbeam mai sus de exceptii: unele Biserici nu oficiaza botezuri miercurea si vinerea sau in timpul posturilor mari.

Unde se face botezul ortodox?
Orice Biserica ortodoxa va place. Daca tineti la traditie atunci puteti alege Biserica unde ati fost dumneavoastra botezata, sau tatal copilului. Puteti alege o Biserica a carei nume sa corespunda cu cel al copilului, in cazul in care i-ati pus un nume de Sfant sau Biserica unde v-ati cununat. Daca sunteti mai religiosi puteti chiar alege o manastire!

Indatoririle parintilor
In cazul Botezului, greul cade pe nasi si tehnic parintii doar ar trebui sa se bucure de evenimentul in sine. Ei bine, acum nu prea mai este asa! Daca doriti ca totul sa iasa perfect, si nu va permiteti sa anagajati o firma specializata, trebuie sa lucrati cot la cot cu nasa si sa puneti la punct toate detaliile.
Nu sunt tocmai indatoriri, dar sunt lucruri de care trebuie sa va ocupati personal:
  • in primul rand trebuie alesi nasii pentru cel mic: fie nasii de cununie, fie dintre prietenii apropiati sau rude. Nu este necesar ca cei doi sa formeze un cuplu si mai nou copilul poate avea si un singur nas sau nasa. De asemenea, prin unele zone se poarta alegerea mai multor perechi de nasi. Decizia va apartine! Trebuie doar sa fiti siguri ca viitori nasi sunt persoane de nadejde, pe care va puteti baza pentru ca ei sunt cea de-a doua pereche de parinti pe care copilul ii primeste, cei spirituali.
  • alegerea Bisericii unde va avea loc botezul (deja am discutat despre asta) si programarea datei si orei din timp
  • alegerea locatiei unde va avea loc petrecerea de dupa Botez: poate fi acasa, la un restaurant sau oriunde va place.
  • alegerea si trimiterea invitatiilor. Acum pe piata sunt sute de modele din care puteti alege, sau daca aveti inspiratie va puteti crea o invitatie personalizata (ceea ce si recomand de altfel!).
  • alegerea meniului si a muzicii. Aici va orientati in functie de gusturi si de locatia aleasa. Daca organizati ceva mai restrans acasa atunci un bufet suedez ar fi mai potrivit, pe cand la un restaurant puteti alege ceva mai complex;
  • aducerea certificatului de nastere al copilului la Biserica (unele biserici chiar cer si o copie dupa acesta);
  • cumpara un cadou nasilor drept multumire pentru ca devin parintii spirituali ai copilului lor.
 Dupa cum vedeti sunt destule de facut, si cu siguranta la lista asta se vor mai aduga si alte multe alte maruntisuri si detalii de ultim moment. Important e sa nu va incalciti in ele si sa uitati de ceea ce este mai important: botezul in sine. Savurati fiecare moment, pentru ca acesta este un eveniment unic.
Inca un sfat: faceti cit mai multe poze!

Indatoririle nasilor:

Aici incepe o lista lunga, pentru ca nasii sunt principalii responsabili de acest eveniment. Bineinteles ca in functie de zona si de preferinte se mai pot adauga si altele la lista, dar in mare, urmatoarele sunt indatoririle lor.
  • trebuie sa se spovedeasca si sa se impartaseasca inainte de Botez
  • sa cumpere vin si fursecuri pentru a servi in Biserica
  • lumanarea de botez (preferabil ornata cu flori naturale)
  • pentru preot trebuie cumparate: un prosop, un sapun, o sticla de ulei (optional de masline) si una de vin.
  • trusou pentru copil:
  1. de imbracat din cap pana-n picioare, inclusiv pampers
  2. crijma sau panza de mir (panza alba pe care se scoate copilul din cristelinta)
  3. o paturica (mai ales daca este sezonul rece)
  4. 1 metru de fasa (albastra pentru baieti, rosie pentru fete)
  5. marturii de pus in piept invitatilor (optional, doar in unele zone se practica).
  6. Uneori se mai poate cere si un buchet de busuioc pentru a fi stropit copilul cu el si de care se va lega apoi fasa.
  • de asemenea nasii se ocupa de partea financiara a Botezului: slujba la Biserica si tot ce presupune ea este sustinuta de ei. In unele locuri se poarta ca acestia sa plateasca si petrecerea de dupa, sau sa imparta suma cu parintii;
  •  Nasa trebuie sa stie Crezul.
 Traditii la botezul ortodox:

Va oferim aici o lista a celor mai intalnite obiceiuri, desi ele pot varia foarte mult:
  • crijma trebuie pastrata si poate fi folosita fie ca prosopel, cerssaf sau poate fi confectionat ceva pentru copil din ea. Important e sa fie folosita
  • din uleiul sfintit care este oferit dupa slujba trebuie uns copilul cu cate o picatura dupa fiecare baita
  • daca copilul nu are deja in certificatul de nastere trecut un nume de sfant atunci preotul sau nasii trebuie sa ii aleaga unul
  • unele Biserci au adaugat recent o cerinta noua: adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca copilul este apt pentru botez, pentru a evita orice posibil risc de imbolnavire
  • la Biserica copilul este dus de moasa, eventual imbracat in hainute cumparate de aceasta si se intoarce acasa in cele cumparate de nasi
  • daca vreti sa aiba copilul gropite nasa trebuie sa-i sarute obrajii inainte de botez
  • copilul nu trebuie pupat pana a doua zi dupa botez
  • daca este posibil, copilul nu trebuie schimbat de haine pana a doua zi
  • cand aduce copilul acasa, Nasa ii da copilul mamei de trei ori peste prag spunand: “ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”.
Botezul CATOLIC

Nu exista diferente fundamentale intre botezul ortodox si cel catolic, esenta si scopul lui este acelasi, insa sunt unele mici deosebiri pe care vi le prezentam aici.
Cand se face botezul catolic?

Aici religia este mai permisiva, lasand la indemana parintilor o perioada mai lunga de timp (chiar si cativa ani) pentru a-si boteza micutul. Totusi majoritatea parintilor opteaza sa-l boteze in primele luni de viata.

Deosebiri la catolici fata de ortodocsi:
  • mama tine in brate copilul pe durata slujbei
  • nasii trebuie neaparat sa fie tot de religie catolica (chiar sunt intrebati pe parcursul slujbei daca cred in Biserica Catolica)
  • copilul nu este cufundat de 3 ori in apa ca la ortodocsi ci este doar stropit de 3 ori pe crestet in timp ce preotul face semnul crucii
  • preotul aprinde lumanarea pe care o inmaneaza nasului
  • slujba poate fi personalizata cu mici discursuri tinute atat de nasi, cat si de parinti sau de preot
  • la intrarea in Biserica parintii trebuie sa declare public numele copilului
 Dupa cum bine vedeti reguli sunt multe si te poti pierde usor in amanunte. Mai intai de toate ganditiva la micut si la ceea ce are el nevoie si  mai apoi la restul amanuntelor. Daca copilul este fericit si linistit atunci puteti declara evenimentul un succes!
Autor: Mami_Isis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu