miercuri

Traditii si obiceiuri pentru taierea motului


taierea motului, petrecere la 1 an, 1 anisor, ruperea turtei, ursitoare de botez la taierea motului, petrecere cu taierea motutului, obiceiuri de taiat motu, traditia de a taia motul, traditii si obicieuri pentru taiatul motului, traditii si obiceiuri pentru ruperea turtei, ce se face la taierea motului
La varsta de un an sau trei ani, in functie de zona, copiilor li se taie motul, acest eveniment fiind mai mult dedicat baietilor. Unele familii prefera sa organizeze taierea motului si pentru fetite, cu toate ca specifica acestora este ruperea turtei.
Esentialul evenimentului consta in taierea cu un briceag a motului de catre nas. Parul micutului se prinde intr-un mot, iar in jurul lui se pune o turta sau un colac. In unele parti, traditia spune ca prichindelul trebuie asezat pe o perna care se daruieste apoi nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Superstitiosii ii leaga pe copii la ochi atunci cand le taie motul, iar de funda respectiva leaga un banut.
Tot traditiile din unele meleaguri spun ca micutul nu trebuie tuns pana la taierea motului. Smocul de par se pastreaza de catre parinti, insa nu trebuie aratat copilului pana la varsta de sapte ani. Dupa aceea, motul poate fi pastrat in continuare sau poate fi ingropat la radacina unui pom fructifer.
Parintii trebuie sa cumpere nasilor un asa-zis "plocon", adica o serie de daruri sau, in zonele rurale, un animal, iar nasii la randul lor trebuie sa ii aduca micutului cadouri. Tot parintii sunt cei care organizeaza o masa cu cei apropiati dupa momentul taierii motului.
Un obicei destul de raspandit este si punerea pe o tava a mai multor obiecte, din care fata sau baiatul trebuie sa aleaga. Se asaza o carte, un creion, bani, o oglinda, o jucarie, cosmetice sau lana, iar in functie de alegerea copilului, acesta va avea anumite calitati. De pilda, o fetita care va alege o oglinda va fi preocupata de aspectul sau fizic, sau daca va intinde mana spre carte, inseamna ca va fi studioasa.
Daca in cazul fetitelor se opteaza pentru respectarea traditiei cu ruperea turtei, aceasta pita sau turta va fi rupta de nas sau nasa in doua si apoi in patru in prezenta invitatilor. Ulterior, va fi impartita tuturor pentru a manca din ea. Si acest eveniment este urmat de o masa pentru participanti si nu lipsesc nici in acest caz darurile pentru micuta printesa.
Unii parinti urmeaza obiceiul aducerii ursitoarelor, care sunt chemate fie la botez, fie acum, la taierea motului. Cateva fete imbracate in zane ursitoare vin ii fac urari cat mai frumoase pruncului pentru un viitor plin de noroc si bucurii iar apoi ii ofera  daruri simbolice micutului.
sursa mami.ro
Daca doriti sa va animati evenimentul, nu ezitati sa chemati bunele ursitoare......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu