luni

De ce sa alegem pentru copii numele ANDREI si ANDREEA?



Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre in zona Marii Negre si Dobrogea, fiind considerat patronul spiritual al romanilor. Traditiile si obiceiurile legate


De ce sa alegem pentru copii numele ANDREI si ANDREEA?
sf andrei, sfantul andrei, numele de andrei, numele de andreea, andrei, andreea, 

Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre in zona Marii Negre si Dobrogea, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
Traditiile si obiceiurile legate de aceasta importanta sarbatoare se refera la noaptea vrajilor si a farmecelor si la efectele salvatoare ale usturoiului.
Andrei si Andreea sunt cele mai des intalnite nume de copii. Ce origine au si ce inseamna?
Alegerea numelui unui copil este un moment foarte important atat pentru parinti, cat si pentru destinul celui care-l va purta. Se spune ca frumusetea si rezonanta unui nume isi pune amprenta asupra destinului purtatorului. Mai mult decat atat, studiile demonstreaza ca la nivel subconstient oamenii incearca sa se comporte in conformitate cu semnificatianumelui.
Ca urmare, parintii au devenit foarte selectivi in alegerea numelui copilului si cauta cat mai multe informatii in acest sens. Unul dintre cele mai frumoase nume pentru fete si baieti, cu rezonanta crestina si cu semnificatie speciala pentru Romania este Andrei, cu varianta feminina Andreea.
Numele Andrei prvine din grecescul „andreas" care inseamna "razboinic". O alta semnificatie poate porni tot de la un termen grecesc "andros" care se traduce prin "curaj, indrazneala".
Cei doi termeni s-au raspindit in toata lumea si in toate culturile sub diferite variante: Andrea, Andreea, Andreia, Andreas, Andras, Andry, Andra, Andre, Andreiana, Andreiasu, Andrey, Andryana, Andru, Andrusca, Andri, Andreica, Andrutu, Indrea, Undrea.
In Romania se folosesc diferite variante, chiar si pentru numele de familie, iar „undrea” este denumirea populara a lunii decembrie.
Cel mai cunoscut reprezentant al acestui nume este „cel dantai chemat” din cei 12 apostoli ai lui Iisus, Sfantul Apostol Andrei, fratele Sfantului Pavel. Sfantul Andrei a propovaduit credinta in Iisus Hristos si a sfarsit prin rastignirea sa pe o cruce in forma de X numita si "Crucea Sfantului Andrei".
In traditia populara se spune ca data de 30 noiembrie este "capul de iarna", iar noaptea de Sf. Andrei este noaptea lupilor. In aceasta zi de mare sarbatoare nu se lucreaza deloc in casa si in gospodarie, nu se matura, nu se da gunoiul afara din casa, nu se da de pomana si nu se da cu imprumut. Pentru a apara locuinta de lupi, trebuie sa se unga usa, poarta, clantele si ferestrele cu usturoi.
Pentru ca la miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile, se crede ca atunci ies si umbla strigoii, spirite ale mortilor. Bantuie casele oamenilor, dar se indeparteaza cand simt mirosul de usturoi.  Toate vasele si canile din casa trebuie sa stea cu gura in jos.
Tot in noaptea de Sf. Andrei se pot face vraji si farmece. De exemplu, fetele care vor sa stie daca se marita curand isi pun sub perna grau si daca viseaza ca cineva le ia graul, atunci se vor marita. Altele isi afla ursitul punand un fir de busuioc sub perna si se pare ca in vis apare imaginea alesului.
Nu uitati!
Traditional este ca in seara Sfantului Andrei sa se puna grau la incoltit intr-un vas pentru fiecare membru al familiei in parte. Cel al carui grau va creste semet si inalt, va fi sanatos si norocos tot anul.

De retinut!
Cand aleg numele unui copil, de multe ori parintii sunt influientati de numele unei actrite, al unui cantaret, al unui personaj dintr-o carte, al unui erou dintr-un film sau al unei vedete TV.
Cred ca el va pastra ceva din gloria si stralucirea celebritatilor care l-au transformat in renume. Iata o lista: Andreea Esca, Andreea Marin Banica, Andreea Raicu, Andreea Raducan, Andrei Serban, Andrei Pavel, Andrei Blaier, Andrei Plesu, Andrei Saguna, Andrei Zinca, Andre Agassi, Andre Gide, Andre Malraux.


sursa http://www.prokid.ro/stiri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu